"KARTKA Z PRZEPIŚNIKA" - ILONA GOŁĘBIEWSKA



Jako, że mamy niedzielę i większość z nas ma wolne od pracy, to można oddać się błogiemu lenistwu. Ale żeby to lenistwo było w pełni wykorzystane, to przyda się "małe co nieco".
Dlatego mam dla Was kolejną "KARTKĘ Z PRZEPIŚNIKA" .
Tym razem kurpiowskie ciastka na słodko poleca Ilona Gołębiewska - strona autorska .
---------------------
Z informacji ze strony autorskiej można dowiedzieć się o samej autorce, że: pisze o ludziach i dla ludzi, o sprawach lekkich i tych nieco poważniejszych… "Pisanie to moja pasja" :-)
Jej najnowsza książka "Tajemnice starego domu" miała swoją premierę 22 listopada :)
Jeśli chcecie bliżej poznać autorkę to zapraszam na jej stronę autorską na facebooku: Ilona Gołębiewska - strona autorska, do grupy fanów: https://www.facebook.com/groups/112554412794553/ oraz na stronę www.ilonagolebiewska.pl.
----------------------
Przepis na Fafernuchy w wersji kopiuj/wklej:

Składniki:
1/2 kg soczystych marchewek
1/2 szklanki cukru
1 torebka (20 g) cukru waniliowego
1/4 szklanki miodu
1 kg mąki żytniej
1/2 torebki (10 g) proszku do pieczenia
masło i mąka do blachy

Sposób przygotowania:
Marchewki obierz i ugotuj (w całości). Odcedź, ostudź, zetrzyj na tarce do jarzyn lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Mąkę przesiej do miski, dodaj marchewki, cukier, cukier waniliowy, miód oraz proszek do pieczenia. Zagniataj tak długo, aż powstanie jednolite, gładkie i dość twarde ciasto. Pokrój je nożem na kawałki (jak kopytka), podsypując mąką w razie potrzeby, bo ciasto się klei. Przygotowane fafernuchy układaj na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze, piecz na złoty kolor przez 30-40 minut w temp. 190-200°C. Uwaga: fafernuchy są dość twarde. Jeśli wolisz miękkie, skróć po prostu czas pieczenia.

Komentarze

instagram

Copyright © NIEnaczytana