"Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki" - Samin Nosrat

Lubię gotować. Jednak ostatnio odnoszę wrażenie, że z moją "sztuką kulinarną" utknęłam w martwym punkcie. Dlatego tym chętniej sięgam po książki, nie tyle kulinarne, ale takie, które pozwalają mi rozwinąć moje spojrzenie na gotowanie.
 
To co na pewno wyróżnia tę książkę spośród innych o podobnej tematyce to fakt, że ona wręcz emanuje pasją i miłością do gotowania. Napisana z lekkością, przyprawiona szczyptą humoru uczy i uświadamia nam, że dzięki odpowiedniemu balansowi czterech składników: soli, która wzmacnia smak jedzenia, tłuszczowi, który wzbogaca walory smakowe, obróbce cieplnej, która wpływa na strukturę i konsystencję przygotowanej potrawy oraz kwasowi, który ją urozmaica, każdy z nas może osiągnąć mistrzostwo w gotowaniu każdej potrawy. Brzmi niedorzeczne? Cóż, sama tak pomyślałam. I choć całkiem nieźle radzę sobie w kuchni, to dosyć odważna teza wysnuta przez autorkę książki - Samin Nosrat wydała mi się postawiona nieco na wyrost. Postanowiłam jednak ulec jej niewątpliwemu urokowi, który możecie poczuć także oglądając film dokumentalny o tym samym tytule, przestudiowałam jej poradnik. Na pewno nie jest to bowiem typowa książka kulinarna. Choć zawiera w sobie przepisy, które, jak pisze sama autorka, są dopracowane w najdrobniejszym szczególe i przetestowane, to serwowane są inaczej niż w typowym "przepiśniku". Nosrat nie tylko podaje nam pod nos gotową recepturę, ale przede wszystkim tłumaczy jej podstawy co sprawia, że dużo łatwiej jest zapamiętać istotę całego procesu kulinarnego.
Książka podzielona jest na dwie części. Pierwsza z nich przybliża czytelnikowi temat czterech składników, o których jest mowa w tytule. Skąd pochodzą, jakie są ich rodzaje, jak wpływają na smak, jak ich używać, aby osiągnąć kwintesencję smaku. Powiem szczerze, że chyba nigdy nie przeczytałam, a co za tym idzie, nie dowiedziałam się tylu interesujących faktów dotyczących np. soli! Autorka nie tylko opisuje jej rodzaje, ale tłumaczy jak działa sól na poszczególne produkty. Szczerze, to nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Znajdziecie w tych opisach wiele ciekawostek dotyczących chociażby tego, dlaczego fasolka szparagowa doprawiona solą jest szczęśliwa? Czym są i jak używać koła smaków? Gdyby moja kulinarna dusza potrafiła śpiewać, to z całą pewnością usłyszelibyście przyjemną melodię.
Jeśli już przeczytaliście o tajnikach czterech składników gotowania, to możecie przejść do części drugiej, którą stanowią przepisy i zalecenia. Czegoż tam nie ma! Od wyboru przyborów kuchennych, przez podstawowe techniki np. krojenia cebuli, a na kurczaku na trzynaście sposobów skończywszy. To co przyciągnęło moją uwagę to dwie mapy: warzywa i owoce: jak i kiedy? To kolorystyczny przewodnik po tym, jak poszczególne produkty przyrządzać w zależności od pory roku. Książkę kończy spis lekcji gotowania ze wskazaniem stron, na których je znajdziecie oraz proponowane menu na różne okazje.
Podsumowując:

"Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki" to książka, która przypadnie go gustu zarówno miłośnikom gotowania, jak i osobom, które nie czują się zbyt pewnie w roli "mistrza patelni". Znajdziecie w niej nie tylko przepisy, ale także wiele dokładnych wyjaśnień dotyczących zasad udanego gotowania. "Trzeba smakować, patrzyć, wąchać, dotykać" - te słowa, które autorka wypowiada w filmie dokumentalnym, wydają się kwintesencją sztuki, jaką z całą pewnością jest gotowanie. Polecam!

Za egzemplarz do recenzji dziękuję Wydawnictwu Znak.
https://www.facebook.com/WydawnictwoZnak/


Komentarze

instagram

Copyright © NIEnaczytana